Při nákupu nad 1.000 Kč máte dopravu ZDARMA po celé ČR! V Ostravě a okolí navíc nabízíme rozvoz zboží za symbolických 50 Kč. Voňavé balíčky zasíláme i na Slovensko v rámci Zásilkovny!

Není vanilka jako vanilka

Vanilku všichni dobře známe a snad každý z nás se s ní běžně setkává. Až už jako vůni svíček, přísadu do kosmetiky, příchuť zmrzliny nebo v podobě vanilkových rohlíčků v období Vánoc. Vanilková vůně je zkrátka fenomén a obchodníci si toho jsou dobře vědomi. Co když ale vanilka na obalu není stejná jako pravá vanilka?

186528719_126555799468950_3238743504006792726_n_1

Dáme Vám příklad: Pustíte se do pečení koláče. V receptu, ať už do vaší babičky nebo na internetu, je jednou z ingrediencí vanilkový cukr. Sáhnete tedy po klasickém sáčku vanilkového cukru, nasypete jej do těsta a dáte péct. V hotovém pečivu však není po chuti a vůní vanilky ani památky. Proč? Protože běžný "vanilkový cukr" neviděl vanilku ani z rychlíku... V mnoha případech se jedná o cukr vanilinový, který je levnější než cukr s pravou vanilkou. 

Produkty s pravou vanilkou naopak poznáte jednoduše: Vyznačují se intenzivnější vůní, než běžně dostupné vanilkové lusky z Číny.  

Sepsali jsme pro Vás krátký článek, sestavený z otázek, na které nám odpověděla Veronika z Vanilkového obchodu, který nabízí pravou vanilku, spolu s celou škálou vanilkových produktů.

 

Jaká je rozdíl mezi vanilkou z Vanilkového obchodu a tou, která je k dostání  v klasickém supermarketu?

 Vanilku si lze koupit ledaskde. Dokonce i tu "zaručeně madagaskarskou" z Číny. No ale ruku na srdce, chceme to takto? Dobrý prodejce (nejen) vanilky ví, odkud přesně jeho vanilka je, má k ní certifikace a potvrzení zdravotní nezávadnosti. Vzpomeňte si vloni, kdy byl celosvětový problém s dovozem vanilky právě kvůli překročeným hodnotám pesticidů. A to se u dobrého prodejce prostě nestane. Dalším důležitým kritériem je balení vanilky. U vanilkových lusků je podstatné zajistit dobré vakuum. Zůstanou čerstvé a nezkazí se. Druhou možností je oblíbená skleněná ampule, která se dá znovu použít. Musíte ale počítat s tím, že lusky v ní mohou po čase lehce vyschnout. Mletá vanilka by měla být balena v sáčku s alu vnitřkem, kvůli zachování vůně. A nakonec vanilková pasta a extrakt by nikdy neměly být v plastu, ale vždy ve skle.

185768028_161190579290661_3122658197593012211_n

 Z jakých zemích pochází nejkvalitnější vanilka?

Nejlepší, nejvoňavější vanilka je vanilka Bourbon, která pochází výhradně jen z ostrovů Madagascar, Mauricius, Rauninon a z Komorských ostrovů. Když vám někdo tvrdí, že má vanilku Bourbon z jiné části světa, není to pravda. Vanilka Bourbon podléhá speciálnímu postupu zpracování, tzv. mokré zapářky. Také plantáže na těchto ostrovech mají jedinečné klima a charakter, což se odráží ve vůni. 

Může být pravá vanilka prospěšná pro naše zdraví?

Vůně pravé vanilky je už sama o sobě úžasná pro naši pohodu. Jen si představte, že se nadechnete a ucítíte sladkou vanilkovou vůni, ve které se lehce vznáší jemně čokoládová a sladce višňová vůně. K tomu ještě kapka medu a přírodní parfém pro zlepšení nálady je na světě. A tohle umí vykouzlit jen vůně pravé vanilky.

Co Vás osobně nejvíce oslovilo na vanilce?

Miluju vanilku ve všech podobách! :-) A nejlepší na ní je to, že když upečete byť obyčejnou bábovku a přidáte do ní vanilku, máte rázem božsky dobrý dezert :-)

Máte ráda chuť vanilky i ve slaných pokrmech? 

Do slaných dobrot patří jenom Vanilka Bourbon a žádná jiná. Jedině tento druh se umí chutí a vůní chovat podobně jako med. Dáváte do marinády na grilování lžičku medu? Nebo do zálivky na salát? A to je ono. Dejte ždibec vanilky a uvidíte to kouzlo.

Co všechno můžeme najít na Vašem e-shopu?

Vanilku ve všech podobách na jednom místě. Nejkvalitnější, od prověřených farmářů a vždycky čerstvě dovezenou přímo z plantáže k vám. U vanilky prostě neděláme žádné kompromisy :-)

Co byste nám doporučila udělat z vanilky? 

Úžasný je domácí vanilkový olej. Udělejte si lahvičku a můžete si přidávat do koupele anebo klidně taky do pečení i na smažení palačinek :-)

 Na vanilkový olej potřebujete pouze půl litru kvalitního rostlinného oleje a dva pravé vanilkové lusky. 

 Vanilkové lusky a olej vložíme do hrnce a pomalu zahříváme. Jakmile začne být olej horký, odstavíme a necháme deset minut chladnout. Pozor, lusky se nesmí smažit! Olej přecedíme a nalijeme do dvou lahviček. Výborné jsou lahvičky s pákovým uzávěrem a těsnící gumičkou. Vanilkové lusky nechte uvnitř lahviček, budou vám dál uvolňovat krásnou vanilkovou vůni :-) Vanilkový olej skladujte v suchu a chladu.

jocelyn-morales-GA6WtJ7DtSo-unsplash

 Veronice děkujeme, že si na nás našla čas! A vy, milí čtenáři, si nezapomeňte vyrobit vanilkový olej.

 Spatime

assets by @freepik.com

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení