Není vanilka jako vanilka
Vanilku všichni dobře známe a snad každý z nás se s ní běžně setkává. Až už jako vůni svíček, přísadu do kosmetiky, příchuť zmrzliny nebo v podobě vanilkových rohlíčků v období Vánoc. Vanilková vůně je zkrátka fenomén a obchodníci si toho jsou dobře vědomi. Co když ale vanilka na obalu není stejná jako pravá vanilka?
Dáme Vám příklad: Pustíte se do pečení koláče. V receptu, ať už do vaší babičky nebo na internetu, je jednou z ingrediencí vanilkový cukr. Sáhnete tedy po klasickém sáčku vanilkového cukru, nasypete jej do těsta a dáte péct. V hotovém pečivu však není po chuti a vůní vanilky ani památky. Proč? Protože běžný "vanilkový cukr" neviděl vanilku ani z rychlíku... V mnoha případech se jedná o cukr vanilinový, který je levnější než cukr s pravou vanilkou.
Produkty s pravou vanilkou naopak poznáte jednoduše: Vyznačují se intenzivnější vůní, než běžně dostupné vanilkové lusky z Číny.
Sepsali jsme pro Vás krátký článek, sestavený z otázek, na které nám odpověděla Veronika z Vanilkového obchodu, který nabízí pravou vanilku, spolu s celou škálou vanilkových produktů.
Jaká je rozdíl mezi vanilkou z Vanilkového obchodu a tou, která je k dostání v klasickém supermarketu?
Vanilku si lze koupit ledaskde. Dokonce i tu "zaručeně madagaskarskou" z Číny. No ale ruku na srdce, chceme to takto? Dobrý prodejce (nejen) vanilky ví, odkud přesně jeho vanilka je, má k ní certifikace a potvrzení zdravotní nezávadnosti. Vzpomeňte si vloni, kdy byl celosvětový problém s dovozem vanilky právě kvůli překročeným hodnotám pesticidů. A to se u dobrého prodejce prostě nestane. Dalším důležitým kritériem je balení vanilky. U vanilkových lusků je podstatné zajistit dobré vakuum. Zůstanou čerstvé a nezkazí se. Druhou možností je oblíbená skleněná ampule, která se dá znovu použít. Musíte ale počítat s tím, že lusky v ní mohou po čase lehce vyschnout. Mletá vanilka by měla být balena v sáčku s alu vnitřkem, kvůli zachování vůně. A nakonec vanilková pasta a extrakt by nikdy neměly být v plastu, ale vždy ve skle.
Z jakých zemích pochází nejkvalitnější vanilka?
Nejlepší, nejvoňavější vanilka je vanilka Bourbon, která pochází výhradně jen z ostrovů Madagascar, Mauricius, Rauninon a z Komorských ostrovů. Když vám někdo tvrdí, že má vanilku Bourbon z jiné části světa, není to pravda. Vanilka Bourbon podléhá speciálnímu postupu zpracování, tzv. mokré zapářky. Také plantáže na těchto ostrovech mají jedinečné klima a charakter, což se odráží ve vůni.
Může být pravá vanilka prospěšná pro naše zdraví?
Vůně pravé vanilky je už sama o sobě úžasná pro naši pohodu. Jen si představte, že se nadechnete a ucítíte sladkou vanilkovou vůni, ve které se lehce vznáší jemně čokoládová a sladce višňová vůně. K tomu ještě kapka medu a přírodní parfém pro zlepšení nálady je na světě. A tohle umí vykouzlit jen vůně pravé vanilky.
Co Vás osobně nejvíce oslovilo na vanilce?
Miluju vanilku ve všech podobách! :-) A nejlepší na ní je to, že když upečete byť obyčejnou bábovku a přidáte do ní vanilku, máte rázem božsky dobrý dezert :-)
Máte ráda chuť vanilky i ve slaných pokrmech?
Do slaných dobrot patří jenom Vanilka Bourbon a žádná jiná. Jedině tento druh se umí chutí a vůní chovat podobně jako med. Dáváte do marinády na grilování lžičku medu? Nebo do zálivky na salát? A to je ono. Dejte ždibec vanilky a uvidíte to kouzlo.
Co všechno můžeme najít na Vašem e-shopu?
Vanilku ve všech podobách na jednom místě. Nejkvalitnější, od prověřených farmářů a vždycky čerstvě dovezenou přímo z plantáže k vám. U vanilky prostě neděláme žádné kompromisy :-)
Co byste nám doporučila udělat z vanilky?
Úžasný je domácí vanilkový olej. Udělejte si lahvičku a můžete si přidávat do koupele anebo klidně taky do pečení i na smažení palačinek :-)
Na vanilkový olej potřebujete pouze půl litru kvalitního rostlinného oleje a dva pravé vanilkové lusky.
Vanilkové lusky a olej vložíme do hrnce a pomalu zahříváme. Jakmile začne být olej horký, odstavíme a necháme deset minut chladnout. Pozor, lusky se nesmí smažit! Olej přecedíme a nalijeme do dvou lahviček. Výborné jsou lahvičky s pákovým uzávěrem a těsnící gumičkou. Vanilkové lusky nechte uvnitř lahviček, budou vám dál uvolňovat krásnou vanilkovou vůni :-) Vanilkový olej skladujte v suchu a chladu.
Veronice děkujeme, že si na nás našla čas! A vy, milí čtenáři, si nezapomeňte vyrobit vanilkový olej.
Spatime